1. Ali je treba oddati samostojen REK obrazec, če povračila stroškov niso izplačana skupaj s plačo?

Če se povračila stroškov ali drugi dohodki, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, izplačujejo samostojno (ne skupaj z izplačilom plače) je treba, skladno s Pravilnikom, poročati o teh dohodkih najkasneje zadnji dan meseca, v katerem so bili dohodki izplačani. Uporabi se vrsta dohodka 1190 Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo. 
Če so povračila stroškov v posameznem mesecu izplačana pred izplačilom plač, se o teh povračilih lahko poroča skupaj s plačo.

2. Ali je treba poročati tudi o povračilih stroškov in drugih dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka, ki so izplačani lastnikom podjetij za poslovodenje?

Da. Poroča se o dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Dohodki lastnikov podjetij za poslovodenje se štejejo za dohodke iz delovnega razmerja, zato se poroča tudi o povračilih in drugih dohodkih, ki jih prejme lastnik podjetja.

3. Na katerem REK obrazcu se poroča o izplačilu odpravnin, jubilejnih nagrad ali solidarnostne pomoči? Ali je to 1001 ali 1003? 

Če se odpravnina, jubilejna nagrada ali solidarnostna pomoč izplača v zneskih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, in se izplača skupaj s plačo, se o teh zneskih poroča skupaj s plačo z uporabo vrste dohodka 1001 Plača in nadomestilo plače. Če se navedeni dohodki izplačajo v zneskih, ki se vštevajo v davčno osnovo, se predloži REK-1 z uporabo vrste dohodka 1003 Jubilejna nagrada, odpravnina ob upokojitvi, solidarnostna pomoč. Del dohodka, ki se ne všteva v davčno osnovo, se vpiše v polje B10 Odpravnina ob upokojitvi, B11 Jubilejna nagrada ali B12 Solidarnostne pomoči, del dohodka, ki se všteva v davčno osnovo, pa v polje A052 Znesek dohodka.
Če se ti dohodki izplačajo po datumu opravljenega izplačila plač, se poročajo na REK-1 obrazcu z vrsto dohodka 1190 Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo. 

4. Kako se poroča, če je odpravnina zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi izplačana v višjem znesku, kot je znesek, ki se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja?

Ob izplačilu odpravnine zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki presega znesek, ki se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, se predloži REK-1 obrazec z navedbo vrste dohodka 1101 Odpravnina iz poslovnih razlogov ali 1102 Odpravnina iz razloga nesposobnosti. Del dohodka, ki se ne všteva v davčno osnovo, se vpiše v polje B09 Odpravnina zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Del dohodka, ki se všteva v davčno osnovo, se vpiše v polje A052 Znesek dohodka.

5. Ali je treba poročati tudi o zagotovljenih bonitetah, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, kot so npr. darila otrokom zaposlenih, do 15. leta starosti, v mesecu decembru, do višine 42 evrov?

Ne, poroča se samo o bonitetah, ki se vštevajo v davčno osnovo dohodka.

6. Ali je treba poročati tudi o dohodkih, ki so oproščeni plačila dohodnine, kot so primeroma obresti izplačane na podlagi sodne odločbe?

Na REK obrazcu se o dohodkih, ki so oproščeni plačila dohodnine, ne poroča.

7. Ali je treba v primeru, ko se izpolni polje 314 Osnova za prispevke – zaposleni, za katere delodajalec, uveljavlja oprostitev po Zakonu o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, k REK obrazcu priložiti kakšno dokazilo ali potrdilo?

Ne. Delodajalec ob oddaji REK obrazca ne dostavlja dokazil o upravičenosti uveljavljanja vzpodbude za zaposlovanje mlajših oseb, mora pa jih predložiti v primeru naknadnega davčnega nadzora.

 

8. Ali morajo o povračilih stroškov poročati tudi samostojni podjetniki posamezniki za izplačana povračila za sebe?

Skladno s Pravilnikom REK se poroča o dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Pravilnik REK ne določa poročanja za izplačana povračila stroškov samostojnemu podjetniku posamezniku.



9. Ali morajo o povračilih stroškov poročati tudi društva za izplačana povračila stroškov, kadar so izplačana fizični osebi na podlagi četrtega odstavka 108. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2?

Pravilnik REK ne določa poročanja za izplačana povračila stroškov po 108. členu ZDoh-2

10. Ali se o dodatnih podatkih poroča za učence na praksi?


Ne. Poročanje o dodatnih podatkih je predvideno za primere, ko oseba prejema dohodke iz delovnega razmerja, ki se prikazujejo na REK-1 obrazcu.

 

Vir DURS