Splošno o elektronskem bolniškem listu

Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela oziroma bolniški list je  javna listina, ki jo zavarovancu  izda njegov splošni osebni zdravnik ali otrokov zdravnik in s katero zavarovanec uveljavlja pravico do izplačila nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) pripravlja informacijsko rešitev za izdajo Potrdila o upravičeni zadržanosti od dela v elektronski obliki (v nadaljevanju: eBOL), ki bo nadomestil dosedanji papirni obrazec.

 

Kako bo uvedba elektronskega bolniškega lista vplivala na delodajalce in zaposlene?

Uvedba eBOL bo  predstavljala pomembno spremembo pri delodajalcih oz. njihovih zaposlenih. Z uvedbo eBOL zaposlenim ne bo treba več dostavljati bolniškega lista v papirni obliki,  delodajalci bodo do bolniških listov za svoje zaposlene dostopali preko portala SPOT (eVEM).

ZZZS v sodelovanju z z Ministrstvom za javno upravo (MJU) za delodajalce pripravlja elektronsko rešitev, ki bo na voljo na portalu SPOT (eVEM) in bo  delodajalcem omogočala pregled in prenos  eBOL-ov za njihove zaposlene.

Za tiste zavarovance, ki so zaposleni pri delodajalcih, ki niso vpisani v Poslovni register Slovenije (npr. zaposleni pri fizični osebi), bo osebni zdravnik še nadalje izstavil bolniški list tudi v papirnati obliki.

Za dostop do e-storitev portala SPOT (eVEM) morajo morebitni novi uporabniki pridobiti digitalno potrdilo. Predlagamo, da digitalno potrdilo pridobite čimprej oziroma pred 1. 1. 2020.

Če postopka za prenos eBOL na portalu SPOT ne bo urejal zakoniti zastopnik podjetja oz. poslovnega subjekta, mora za dostop do eBOL pooblastiti na primer osebo v kadrovski službi, službi za obračun plač ali drugo osebo, ki bo preko portala dostopala do bolniških listov za zaposlene.  Podjetje lahko pooblasti tudi več oseb, kar je odvisno od delovnega procesa obravnave v zvezi z bolniškimi listi v posameznem podjetju oz. pri poslovnem subjektu.

Pooblastilo za delo z vlogo na portalu e-VEM lahko izvedete elektronsko ali preko tiskanega obrazca, ki je na voljo na portalu SPOT (eVEM) in podpisanega oddate na katerikoli SPOT točki.

Še več informacij o pooblaščanju za delo na portalu e-VEM je na voljo na tej spletni strani.

Pomembno:

Pooblastila za dostop do eBOL  bo na točki SPOT možno urediti, ko bo informacijska rešitev  - »Prenos  eBOL« že na voljo na portalu SPOT (eVEM). Predvidoma po 1. 1. 2020.

Dostop delavca do eBOL prek spletnega portala ZZZS

Vsak zavarovanec bo do izdanih eBOL, ki se glasijo na njegovo ime, lahko dostopal na spletnem portalu ZZZS za zavarovane osebe na naslovu https://moj.zzzs.si.

Za uporabo portala moj.zzzs.si potrebujete digitalno potrdilo. Če digitalnega potrdila še nimate vas vabimo, da ga čimprej pridobite in s tem pridobite pravico do uporabe elektronskih storitev portala moj.zzzs.si, kot tudi na drugih državnih portalih (e-uprava, e-davki, SPOT,…).

Vir: eVEM