Vlada je v luči naraščajočih cen hrane na dopisni seji izdala spremenjeno uredbo, na podlagi katere se bo neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 evra dvignil na 7,96 evra na dan. Spremembe bodo začele veljati s septembrom. Uradni list RS


Vlada je s spremenjeno uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja po navedbah ministrstva za finance zaradi podražitev hrane, ki vplivajo tudi na višje stroške zaposlenih za prehrano med delom, tako prilagodila davčno obravnavo povračil teh stroškov. Gre tako za enega od ukrepov za naslovitev prehranske draginje in posledica dogovora s socialnimi partnerji.


Sprejeto 30-odstotno zvišanje po pojasnilih ministrstva sledi povprečni višini rasti povračil stroškov prehrane med delom od leta 2008, ko se je povračilo stroškov prehrane nazadnje usklajevalo.

Če je delojemalec na delu prisoten vsaj štiri ure, se bo najvišji neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 dvignil na 7,96 evra na dan. Ko zaposleni dela deset ur ali več, pa se višina, do katere se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, zvišuje z 0,76 evra na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu.



Spremenjena uredba se bo začela uporabljati za povračila stroškov za september.


Na ministrstvu ocenjujejo, da bi lahko ta ukrep, če se bodo delodajalci odločili za dvig povračila, zamaknil dvige plač zaradi naraščajočih življenjskih stroškov ali pa bi delavci oziroma sindikati vsaj na začetku zaradi tega pristali na manjše zvišanje plač. Vlada je ob tem v okviru pogajanj o dvigu plač v javnem sektorju kot izhodišče na mizo dala predlog, da se to nadomestilo pri javnih uslužbencih dvigne na novo zgornjo mejo neobdavčenega zneska.

Po oceni ministrstva za finance bi v primeru, ko bi dvig povračila nadomestil dvig plač, vsak mesec izpad javnofinančnih prihodkov skupno znašal okoli devet milijonov evrov, pri čemer bi bilo tri milijone evrov izpada pri dohodnini in šest milijonov evrov pri prispevkih za socialno varnost.

Vlada je junija z uredbo že zvišala neobdavčeno povračilo stroškov za prevoz na delo z 0,18 na 0,21 evra na kilometer, znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju pa z 0,37 na 0,43 evra na kilometer.

 

Vir: TaxFin-Lex